Je kunt eindelijk de temperatuur van je barbecue goed controleren en weet welke vormen van warmte er van toepassing zijn bij het barbecueën. Dan heb je ondertussen ook al, al dan niet onbewust, gemerkt dat er verschillende soorten rubs zijn voor je vlees. De twee soorten rubs die er bestaan voor barbecue zijn in feite wet-, en dry rubs. De rubs of marinade zorgt net voor een beetje extra dimensie in je gerechten! wij gebruiken wet-, en dry rubs onder andere voor onze barbecuepakketten. In dit blog leggen we je uit hoe je wet-, en dry rubs kunt gebruiken en hoe je ze gebruikt!

Wat is een barbecue dry rub?

Een dry rub is feitelijk een marinade gemaakt van droge kruiden en specerijen. Hierbij wordt dus geen vocht toegevoegd. Het fijne van een dry rub is dat het tijdens het roken van het vlees zorgt voor een ‘korst’ dat er tegelijkertijd voor zorgt dat de smaak en textuur verbeterd wordt. In een dry rub zit natuurlijk ook zout. Deze onttrekt het vocht waardoor de buitenste laag uitdroogt en zorgt voor een mooie korst, dat ook wel bekend staat als ‘bark’. Soms wordt er ook suiker toegevoegd aan een dry rub. Dit zorgt dan weer voor karamelisatie.

Welke kruiden zitten in een dry rub?

Een dry rub kan in principe van alles worden gemaakt dat droog is. Paprikapoeder is één van de bekendste voorbeelden, maar ook mosterdpoeder, zwarte of witte peper, uienpoeder en knoflookpoeder zijn geliefde ingrediënten voor een dry rub. Je kunt ook andere producten gebruiken zoals gedroogde citruszestes en andere kruiden zoals gedroogde tijm.

Hoe en wanneer gebruik ik een dry rub?

Een dry rub gebruik je voornamelijk voor stukken vlees of vis die relatief snel gaar zijn op een hogere temperatuur. Toch kan een dry rub ook worden gebruikt voor traag garende producten. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke barbecuecombinatie uit Texas dat bestaat uit enkel witte peper en zout. Een dry rub zelf is eenvoudig om te maken en te gebruiken. Je mengt namelijk de ingrediënten met elkaar en het is klaar voor gebruik. Bij gebruik is het belangrijk om het vlees goed in te smeren. Hoe beter je dit doet, hoe beter het resultaat gaat zijn. Zorg er vervolgens voor dat het oppervlak erg heet is zodat de kruiden een mooie korst kunnen creëren op het vlees.

Wat is een wet rub?

Een wet rub lijkt erg op een dry rub. Het enige verschil is dat er naast droge kruiden en specerijen ook natte ingrediënten worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan sojasaus, mosterd, honing, whiskey, molasse enzovoorts.

Wanneer en hoe gebruik ik een wet rub?

Een wet rub wordt geadviseerd om te gebruiken zodra je low and slow gaat garen. Denk bijvoorbeeld aan brisket, spare ribs, pulled pork en andere stukken vlees die bereid worden met een langzame garing. Een wet rub heeft dan meer tijd om het vlees te penetreren en  dus ook om meer smaak af te geven en je krijgt tegelijkertijd een meer donkere korst. Zie je dus een vlees van de barbecue met een donkere korst, maar dat botermals is aan de binnenkant? Dan is de kans bijzonder groot dat er een wet rub is gebruikt. Het gebruik van een wet rub is erg eenvoudig. Je mixt de droge en natte ingrediënten met elkaar en de rub is klaar voor gebruik. Wel is het verstandig om het vlees van te voren te marineren. Reken hiervoor minimaal twee uur maar idealiter acht uur. Een wet rub kun je aan blijven brengen aan het vlees tijdens de garing.

Heb je geen tijd om zelf het vlees langzaam te garen en te marineren met een wet of dry rub? Wij bieden mooie barbecuepakketten aan waar de rubs vakkundig zijn aangebracht.