Een veelgebruikte term bij het maken van mousserende wijn is de dosage en is één van de belangrijke stappen tijdens het maken van mousserende wijn. De dosage wordt gebruikt om de wijn verder te bewerken in de laatste fase van het maken van mousserende wijn. Wil je meer weten over mousserende wijn, dan hebben wij hier de basis uitgelegd hoe mousserende wijn wordt gemaakt. Wij hebben hier al de dosage benoemd en leggen de term in dit blog verder uit!

Wat is de dosage?

Dosage of liquer d’expédition is de laatste stap bij het maken van champagne, ofwel mousserende wijn. De dosage wordt dus toegevoegd voordat de champagne zijn definitieve kurk krijgt. Dit betekent dus ook dat er al een kurk op de wijn heeft gezeten en er wijn verloren is geraakt. Dit moet dus worden aangevuld met wijn en dat heet dus de dosage. De dosage wordt toegevoegd en is feitelijk de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd, samen met reserverwijn, aan de wijn die wordt gerijpt op fles. Goede kwaliteit champagnes hebben weinig suiker nodig doordat de druiven van dat jaar van goede kwaliteit zijn geweest. De dosage wordt tegenwoordig uitgedrukt in grammen per liter en er is ook een wetgeving (AOC regulering) waarmee kan worden aangeduid welke dosage geschikt is voor verschillende varianten champagne.

  • Doux bevat een dosage van meer dan 50 gram per liter
  • Demi-sec bevat tussen de 35 en 50 gram per liter dosage
  • Sec bevat een dosage van 17 tot 35 gram per liter
  • Extra sec bevat tussen de 12 en 20 gram per liter dosage
  • Brut bevat altijd minder dan 15 gram per liter dosage
  • Extra brut bevat een tussen de 0 en 6 gram per liter
  • Brut nature bevat tussen de 0 en 3 gram per liter

Let er wel op dat er mogelijk mee gesjoemeld kan worden door de wijnmaker. Ondanks het feit dat de dosage vast ligt, mag je volgens de wet ook 3 gram per liter afwijken op de daadwerkelijke suikergehalte van de wijn.

Waarom is de dosage belangrijk en hoe wordt deze bepaald?

De hoeveelheid dosage verschilt dus per wijnsoort en is ook nog eens afhankelijk van verschillende factoren. De dosage is afhankelijk van de productiesnelheid van de wijn (hoe snel wil de wijnmaker de wijn op de markt brengen, de kwaliteit van de druiven (is het wijnjaar goed) en hoe de tweede vergisting verloopt. Ook kan de dosage helpen om een bepaalde wijnstijl uit te dragen en kan dus per stijl verschillen. Daarbij zijn er ook verschillende redenen hoe je de dosage kunt bepalen:

  1. De zoetheid aanpassen. De dosage helpt om het eindproduct te verfijnen en eventueel te compenseren op wijnstijl of wijnjaar
  2. Het verfijnen van de smaak. De dosage kan helpen om een bepaalde stijl te benadrukken en helpt ook om consistente wijnen te plaatsen over verschillende wijnjaren
  3. Het balanceren van de zuurtegraad. Na de tweede vergisting is er kans dat de zuurtegraad te hoog is. In dat geval kun je dit verminderen door suiker toe te voegen, ofwel de dosage.

Dit is dan de basis hoe de dosage kan worden bepaald. Toch hebben veel wijnmakers tegenwoordig labtesten waarmee ze de zuurtegraad en suikergehaltes kunnen meten. Hierdoor kunnen zij een consistent product neerzetten met een eigen karakter.

Wij serveren maar al te graag mousserende wijn tijdens onze luxe private dining. Niet alleen als aperitief, maar ook als bijpassende wijn bij een gang.