Een rokerige smaak kun je niet alleen verkrijgen in barbecue door gebruik te maken van rooksnippers, maar ook door gebruik te maken van een rookplankje. Onze barbecue chefs van onze barbecue catering. van De Huissommelier leggen je uit hoe je een subtiele rooksmaak kunt verkrijgen door gebruik te maken rookplankjes!

Wat is een rookplank?

Bij het roken van vlees of vis is het geen must om hout te verbranden. Je kunt namelijk ook een rookplank gebruiken. Op een rookplank leg je bijvoorbeeld een stuk vlees of vis, waarna de plank gaat roken en smaak afgeeft aan het vlees. Een van de meest gebruikte houtsoorten voor barbecue planken is cederhout. Dit geeft een zeer subtiele smaak af en daarbij is het ook een sterke houtsoort dat bestand is tegen schimmel en rot.

Hoe gebruik ik een rookplank op de barbecue?

Een rookplank gebruiken is verrassend eenvoudig. Wat wel belangrijk is, is dat je de rookplank van te voren doet weken in water. Dit zorgt ervoor dat de plank beter gaat roken en voorkomt ook dat het in brand vliegt. Je kunt aan het water ook smaken toevoegen zoals wijn of whiskey voor extra smaakdiepte. Vervolgens plaats je de rookplank op de barbecue met indirect vuur. Zodra deze begint te roken kun je er groente, vlees of vis op leggen. Wil je de rookplank gebruiken op direct vuur, dan is er kans dat je de plank slechts een keer kunt gebruiken.

Vlees of vis roken met de Finse methode

Een groot verschil met de moderne methode (welke verticaal en indirect rookt) is dat de Finse methode gebruik maakt van verticaal staande planken. Je doet dus feitelijk het vlees of vis verticaal opbinden, waarna je het vlees direct doet garen aan het vuur. Bij de moderne methode gaar je het vlees op een horizontale plank waardoor het vlees indirect rookt. Bij beide methodes trekt de rooksmaak van het hout in het vlees, maar zit het verschil hem voornamelijk in de temperatuursverschillen. Beide methodes zijn leuk om mee te experimenteren daar het resultaat erg anders is. Bij indirecte methodes gaat het vooral om langzaam roken, terwijl dit bij de directe hitte juist zorgt meer karamellisatie van het vlees en rook.

Wat kan ik roken met een rookplank op de barbecue?

Zoals gezegd verschilt het wel of je direct of indirect gaat roken met een rookplank. Culinair gezien heb je dus ook behoorlijk wat mogelijkheden. Bij indirect vuur heb je de kans om vlees of vis langzaam te garen. Bij de indirecte methode kun je bijvoorbeeld aan de slag met schaaldieren zoals mosselen, zalm, dorade, zeebaars bijvoorbeeld. Wil je juist vlees indirect roken dan kun je bijvoorbeeld denken aan het ezeltje van het rund of kalf, of andere steaks die je liever langzaam rookt zoals picanha of rib-eye. Ook doen groenten van een rookplank het erg goed. Denk bijvoorbeeld aan groene asperges, bimi of cherry tomaatjes. Je kunt dus alle kanten op met een rookplank. Heb je zelf binnenkort geen tijd om zelf aan de slag te gaan met een rookplank en wil je toch een barbecue laten verzorgen. Onze chefs gaan graag voor je aan de slag met onze ambachtelijke barbecuepakketten.