Met enige regelmaat krijgen wij aanvragen voor onze kebabgrill verhuur en moeten wij ons aanbod uitleggen.   Met onze kebabgrill maken wij taco al pastor, gyros en kip dönerkebab/ shoarma. Op het eerste gezicht lijken shoarma en gyros heel erg op elkaar. Beide worden afgesneden van een verticale rotisserie en lijken de structuren toch redelijk op elkaar. In dit blog leggen wij je de verschillen uit tussen shoarma en gyros!

Wat is gyros?

Als eerste beginnen we met een van onze favorieten van de kebagrill: gyros! Gyro is een Grieks gerecht dat geserveerd wordt op een pita broodje. Het vlees wordt gesneden van een veticale rotisserie, ofwel dönergrill. Het woord gyro betekent rond in de Griekse taal en vertaalt zich dus ook naar de verticale spies. Deze is immer rond. In Griekenland wordt doorgaans varkensvlees of kip gebruikt. Deze worden gemarineerd in een kruidige marinade van rozemarijn, oregano en thijm en wordt op het spit geroosterd en versneden. Gyros wordt voornamelijk geserveerd op een pita broodje samen met krokante frietjes, tzatziki en ui. Dit is dan ook de klassieke manier hoe wij dit serveren als wij eropuit gaan met onze kebabgrill verhuur. Het gerecht wordt ook al jaren geserveerd en schijnt al bijna 2000 (!) jaar gegeten te worden! Gelukkig krijgt het ook in Nederland steeds meer populariteit en mogen wij onze gasten ook verrassen met een pita gyros!

Wat is shoarma?

Shoarma is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt in die landen gespeld als “Shawarma”. Dit komt van het Turkse woord “”çevirme” wat draaien betekent. Traditioneel gezien wordt het gemaakt van lam of schaap, maar zijn er ook veel variaties met kip en kalf. Ook Shoarma wordt geserveerd op een pitabroodje. Toch is er één groot verschil buiten het gebruikt vlees. Er worden veel meer specerijen gebruikt waardoor het vlees veel kruidiger is. Denk bijvoorbeeld aan kurkuma, kaneel, knoflook en kardemon. Dit zorgt voor een compleet andere smaaksensatie wat niet helemaal te vergelijken valt met gyros. Daarbij wordt een echt broodje shawarma geserveerd met ingelegde fruit en groenten zoals rode kool, wortel en pepertjes.

En wat is döner dan?

Döner is feitelijk hetzelfde als Shawarma. Het is beide geroosterd vlees op een draaiende rotisserie. Het vlees wordt dan ook hetzelfde behandeld als een klassieke shoarma, omdat döner en shawarma allebei in het Turks “draaien” betekent. Wij serveren onze kipshawarma of kebab gemaakt van kippenvlees en onze gyros en taco al pastor van varkensvlees.

Twijfel je nog of je kiest voor onze Shawarma, gyros of taco al pastor met onze kebabgrill verhuur? Wij leggen het je graag uit als je contact met ons opneemt! De spies is altijd gemaakt van echt vlees en heeft dus een mooiere structuur dan de kebab uit een dönerzaak. Deze is immers gemaakt van seperator vlees. De kebabgrill verhuurd doen wij in een regio van 30 kilometer vanaf Breda. Wij verhuren onze kebabgrill onder andere in Roosendaal, Breda, Tilburg, Etten-Leur en natuurlijk Breda!