Duitsland is een koel klimaatsland. wijnboeren die te maken hebben met een koel klimaat, of cool climate, krijgen sommige druiven niet tot een bepaalde rijpheid. Om de rijpheid te bepalen is er een systeem in het leven geroepen. De bepaling is op het moment van oogsten en helpt consumenten bij het inkopen van de wijn.  Wij leggen je hier graag alles over uit!

We starten bij de VDP

De VDP heeft het Prädikat-systeem in het leven geroepen. Je herkent de wijnen door het logo waarin een adelaar is afgebeeld met een druiventros. De VDP zelf is de afkorting voor het Verband  Deutscher, Prädikats- und Qualitätsweingüter en is in Duitsland ook de grootste wijnclassificatiesysteem.

Wat zie ik nog meer op de Duitse etiketten staan?

Natuurlijk staat er nog meer op een etiket dan het Prädikat-systeem. Daarom starten we eerst met de eerste omschrijving. Deze hebben we voor dit blog kort en bondig gehouden:

  1. Landwein: Dit is een IGP-wijn uit Duitsland. De wijn is vaak licht en is droog of iets zoet.
  2. Qualitätswein: Dit zijn AOP-wijnen en moet uit een van de 13 wijnregio’s komen uit Duitsland. De druiven hebben altijd een hogere rijpingsgraad dan die van Landsweinen. Dit betekent ook dat deze een vollere body hebben.
  3. Prädikatsweinen: Deze staan hieronder verder toegelicht.
  4. Trocken: Dit is droge wijn.
  5. Halbtrocken: De wijn heeft een vorm van zoetheid in zich.

De zes Prädikatsweinen uitgelegd

De Prädikatsweinen hebben een hoger suikergehalte en laten dus ook zien dat deze wijnen vaak een vorm van zoetheid in zich hebben. De wijnen in deze categorieën hebben dus ook een andere vorm van rijpheid met een andere wijn tot resultaat.

Kabinett

We starten met Kabinett-wijnen. Dit zijn wijnen die licht van body zijn, bevatten vaak hinten van bloesem en mooie smaken van citrus en groene appel.

Spätlese

Een Spätlese is al iets geconcentreerder dan dezelfde druif met een Kabinett-Prädikat. De wijn is dus voller, maar wel met rijpere smaken van citrus en steenvruchten.

Auslese

Deze wijn is gemaakt van overrijpe druiven en heeft overduidelijke hinten van steenvruchten, gedroogd fruit en tropisch fruit. Een Auslese kan ook trocken zijn. Dit betekent echter niet dat deze volledig droog is, maar wel iets van zoetheid in zich heeft.

Eiswein

Deze wijn is gemaakt van druiven die aan de wijnstok bevroren zijn geweest. Door deze gelijk te persen krijgt het mooie aroma’s van perzik, andere steenvruchten en tropisch fruit. Doordat er hier specifieke omstandigheden nodig zijn is wordt dit type wijn niet ieder jaar gemaakt en is ook nog eens arbeidsintensiever.

Beerenauslese

Bij een Beerenauslese (BA), wordt gebruik gemaakt van botrytis cinerea. Dit betekent dus dat de edele rotting zorgt voor een intensere smaak. De druiven worden dus speciaal geselecteerd en hebben smaaktinten van honing, steenvruchten en tropisch fruit.

Trockenbeerenauslese

Trockenbeerenauslese (TBA), is wederom gemaakt van speciaal geselecteerde druiven die zijn aangetast door edele rotting. De wijn is in vergelijking met de BA veel intenser van smaak en nog geconcentreerder.

Wil je deze wijn eens zelf proeven? Dit kan in een van onze wijnproeverijen of tijdens private dining. Onze Sommelier kiest dan mooie wijnen uit die perfect passen bij het gerecht.