Als je in Toscana bent geweest kom je bijna niet om de wijn heen: Vin Santo. Samen met onder andere de befaamde Chianti Classico is Vin Santo. Vin Santo betekent letterlijk vertaalt ‘heilige wijn’. De dessertwijn zelf kan behoorlijk verschillen van stijl. De zoetheid kan variëren tot zo droog als een fino sherry tot zeer zoet. Vin Santo zelf is een beschermd in Italië met een DOC en IGT om de kwaliteit te waarborgen en de eerste geschreven bronnen over Vin Santo stammen uit de renaissance. Wij schenken de wijn ook graag tijdens onze private dining, doordat de wijn ruim gastronomisch inzetbaar is.

Hoe wordt Vin Santo gemaakt?

Vin Santo is een wijn met een lang bewaarpotentieel. Dit komt deels ook door de productiemethode. De druiven die worden gebruikt voor Vin Santo kunnen per wijngaard verschillen. Toch zijn er een aantal druiven die worden gebruikt: Trebbiano, Malvasia en Sangiovese zijn druiven die veelal worden gebruikt.

In september tot oktober worden de druiven geoogst voor de vin santo. Vervolgens worden de druiven gedroogd op rieten matten op een droge plek. De ruimte zelf is goed geventileerd, maar toch warm zodat de druiven goed kunnen drogen. Dankzij het indrogen worden de suikers geconcentreerde in de druif. Dit zorgt ervoor dat de suikers in de uiteindelijke wijn hoger is. Vervolgens wordt de wijn gefermenteerd na een aantal weken tot zelfs eind maart, afhankelijk van de stijl van de wijn. De droogmethode heet overigens de Passito methode.

De rijping van Vin Santo

Nu de wijn klaar is om te rijpen worden op eikenhouten vaten, al is dat van oudsher kastanje vaten gebruiken. Het verschil van de vaten zit hem in het volgende. De wijn verdampt iets sneller in de wijnvaten en het tanninegehalte is hoger in kastanjehout. Dit zorgt ervoor dat de wijn oxideert en ook de karakteristieke amberkleur krijgt. De wijn zelf moet voor een minimum van drie jaar worden gerijpt op vaten om een DOC wijn te worden. Toch komt het ook vaak voor dat de wijn tot tien jaar wordt gerijpt.

Hoe lang kan je Vin Santo bewaren?

We beginnen eerst met hoe lang je de wijn zelf kunt bewaren zonder het te openen. Vin Santo heeft nou eenmaal een immens bewaarpotentieel en kan na aankoop prima tot tien jaar bewaard worden. In sommige gevallen kan dit zelfs nog langer.

Zodra je de fles opent is het verstandig om te wijn zo snel mogelijk te drinken. Toch is het niet echt een probleem om Vin Santo tot drie maanden na opening te bewaren zoals veel wordt gedaan met Sherry.

Hoe drink je Vin Santo?

Vin Santo is een zeer aangename wijn. Afhankelijk van het alcoholpercentage en zoetheid van de wijn kun je ook spelen met de temperatuur. Wij serveren de wijn het liefst iets koeler dan kamertemperatuur.

Waarmee kun je Vin Santo drinken?

In Toscana wordt Vin Santo traditioneel geschonken samen met Cantuccini. Dit zijn harde amandelachtige koekjes. De koekjes kun je vervolgens dippen in de Vin Santo. De Vin Santo zelf heeft toch wel een uitgebreider smaakprofiel dan dat en is dus ook prima gastronomisch inzetbaar als een mooie gastronomische wijn. Door de smaaktinten van gedroogd fruit en noten kun je het bijvoorbeeld ook serveren met een aantal kazen, desserts met noten of pure chocolade.

Hoe komt Vin Santo aan de naam?

Het is niet helemaal duidelijk waar de naam Vin Santo vandaan komt. De grootste kans is dat de zoetere wijn graag gedronken werd tijdens een katholieke mis. Een andere theorie is dat de wijn verkocht werd door de Venetianen op het Griekse eiland Santorini. De wijn werd vervolgens aangeduid als vracht als Santo. Natuurlijk zat er wijn in de vaten aldus Vin Santo. Een laatste theorie is dat de wijn door een monnik werd geschonken aan de zieken. Als de zieken vervolgens weer beter werden op wonderbaarlijke wijze werd dit aangeduid als ‘Santo’, aldus een heilige wijn.