Gyros is één van de populairste gerechten uit Griekenland en wordt ook wel overal ter wereld geserveerd. Het lijkt wel wat op de shoarma, döner, en taco al pastor doordat het verticaal gegrild wordt, maar toch is het net anders. Gyros is een waar streetfood dat wij met liefde zelf maken met onze kebabgrill die je bij ons kunt huren. Onze kebabgrill huur je dan ook om samen met vrienden te genieten van heerlijk vlees van een verticale rotisserie. Ook wij maken onze Gyros van varkensvlees. Veelal wordt procureur gebruikt voor het maken van gyros en wordt vervolgens gemarineerd in verschillende kruiden zoals in ons recept. Al maken wij wel een mix van varkensnek en buikspek.

In dit recept voor gyros versnijden wij het vlees zodat dit op de rotisserie kan. Heb je zelf geen kebabgrill dan kun je het vlees ook flinter dun snijden en opbakken. Hiermee krijg je een vergelijkbaar resultaat als je het vlees goed krokant bakt. Dit duurt iets langer, maar het resultaat is vergelijkbaar.

Waar komt gyros vandaan?

Gyros is van oorsprong Grieks. Het is een gerecht dat gesneden wordt van een verticale rotisserie of kebabgril. Het woord gyros komt van het woord ‘ronddraaien’ of ‘ronde’. Dit zie je ook terug in verschillende talen zoals in het Italiaans. Het woord giro betekent ronde. En ook . Het gerecht is ontstaan rond 1900 in een vergelijkbare periode toen de döner werd bedacht in 19e eeuw in Bursa.

Wat kun je bij dit recept gyros serveren?

De pita gyros is bij uitstek een van de meest bekende voorbeelden wat je kunt maken met gyros. De pita kun je bijvoorbeeld beleggen met sla, tomaat, versgebakken frietjes, uien en tzatziki. Ook kun je gyros als hoofdgerecht serveren met bijvoorbeeld rijst, salade of friet met lekkere geroosterde groenten.

Het ultieme recept voor gyros

Ingrediënten

 • 2 kilo varkensnek
 • 1 kilo varkensbuik
 • 20 gram zout
 • 14 gram suiker
 • 8 gram komijn
 • 5 gram oregano
 • 15 takjes tijm, enkel de blaadjes
 • 10 gram knoflookpoeder
 • 10 gram paprikapoeder
 • 50 gram witte wijnazijn

Bereidingswijze gyros

 1. Snijd het varkensvlees in dunne plakken van 1 centimeter dik
 2. Verklein eventueel de buikspek, zodat het vlees dezelfde grootte heeft als de varkensnek. Versnijd ook dit vlees in plakken van 1 centimeter dik.
 3. Meng alle droge ingrediënten voor de kruiden met elkaar.
 4. Marineer vervolgens het vlees met de kruiden en voeg vervolgens de witte wijnazijn toe en laat marineren voor minimaal 1 dag.
 5. Spies nu al het vlees aan de rotisserie en bak het vlees krokant. Zodra het vlees krokant is snijdt je dit af en is het klaar voor verdere verwerking voor bijvoorbeeld een pita broodje of hoofdgerecht!

Heb je zelf geen zin om gyros te maken? Wij helpen je graag verder! Wij maken voor grote partijen gyrosspiezen tot 25 kilo dat vers wordt gesneden van onze kebabgrillverhuur zodat iedereen op het feest kan genieten van verse gyros.