Nederlanders zijn echt dol op barbecueën. Zodra de eerste zonnestralen beginnen te schijnen begint het bij menig al te kriebelen om de barbecue aan te steken. Maar bij een barbecue hoef je niet alleen bier te drinken, maar kun je ook genieten van overheerlijke wijnen of cocktails. In dit blog bespreken wij welke wijnen het beste passen bij een barbecue.

Welke wijn past bij de barbecue?

Zodra wij onze barbecuepakketten serveren, serveren wij daar natuurlijk ook graag wijn bij. Toch komt het wel eens voor dat onze gasten liever de wijnen zelf uitzoeken. Wat belangrijk is om in gedachte te houden is dat een barbecue vaak twee tot vier uur kan duren en dat het drinktempo vaak wel iets hoger ligt. Daarbij moet je ook rekening houden met de temperaturen en dat je te maken hebt met een gevarieerde groep mensen. Je barbecuet immers vaak met grotere groepen. Waar je dus naar op zoek moet gaan is een wijn dat niet alleen past bij de smaken van het gegrilde stukje vlees, maar ook de smaak van de kolen en het licht gebrande vet dat op de kolen terecht komt. Een wijn moet dus doordrinkbaar zijn en ook een niet te hoog alcoholpromillage hebben. Daarbij is het ook niet aan te raden om te kiezen voor houtgerijpte wijnen of een met een geconcentreerde smaak. Wat je dus wil is een frisse en fruitige wijn met een laag tot gemiddeld alcoholpromillage.

Als het dus gaat om rode wijnen kies je dus voor zachtere wijnen zoals pinotage, pinot noir, primitivo, ripasso of een rosé. Dit zijn veelal mooie zachte wijnen en is slechts een greep uit wat wel niet mogelijk is om barbecue te combineren met wijn.

Als het gaat om witte wijnen die je kunt combineren met barbecue dan heb je nog steeds keuze genoeg. Kies niet voor een wijn met pittige zuren, maar juist een frisse en zachte wijn. Denk bijvoorbeeld aan pinot grigio, vermentino, chardonnay zonder al te veel houtrijping of grüner veltliner.

Wijn en barbecue tips

Zoals je al merkt is de keuze nog steeds reuze als het gaat om wijn-spijs met barbecue. Een barbecue bestaat ook uit meerdere gerechten of eiwitproducten zoals vlees, vis en gevogelte. Kies dus voor meerdere wijnen om te schenken of een toegankelijke rosé dat toegankelijk genoeg is dat het veelzijdig toepasbaar is. Als je de gerechten in verschillende gangen serveert, kun je er ook voor kiezen om meerdere wijnen op de avond zelf te serveren.

Serveer de wijn op de juiste temperatuur

Net zoals altijd is de serveertemperatuur zeer belangrijk. Bij een barbecue serveer je veelal lichtere wijnen vandaar dat we deze ook nog even toelichten:

Mousserende wijn 8 graden Celsius
Lichte witte wijn 10 graden Celsius
Lichte rode wijn 14 graden Celsius
Rosé 10 graden Celsius

 

Serveer de wijn ook bij de side dishes

Een barbecue bestaat uit veel meer dan alleen vlees. Dit betekent dus ook dat de wijn moet passen bij de bijgerechten en de marinades van het vlees. Ga dus als eerste na wat voor marinades je hebt en welke wijn je serveert voordat je een wijn uitkiest voor de barbecue. Neem je bij ons een barbecuepakket af? Wij helpen je graag verder met onze eigen import wijnen die je op de avond zelf kunt serveren!