Hoe maak je een lekkere cocktail?

 

Een lekkere cocktail is een graag geziene gast op feestjes. Wat natuurlijk ook geldt voor het alcoholvrije zusje van de lekkere mixdrankjes: de mocktail. Met een paar insider tips van ervaren barkeepers is het niet moeilijk om ook zelf indruk te maken met lekkere cocktails.

De basis van goede cocktails

 

Freddy Heineken zei ooit: ‘Ik beschouw een slechte fles Heineken als een persoonlijke belediging’. Voor een goede bartender is dit wat cocktails betreft niet anders. Het maken van een lekkere cocktail start met de juiste ingrediënten. Want je cocktail kan er nog zo aantrekkelijk uitzien of een kekke naam hebben als: ‘whisky highball’, ‘Pornstar Martini’, of ‘Tequila Sunrise’, zonder ingrediënten van goede kwaliteit, bereik je nooit de smaak en het effect die je wilt presenteren.

Showtime! Zo serveer je een goede cocktail

 

Cocktails en mocktails zijn mixdrankjes met een showeffect. De presentatie doet er dus toe. Met een lekkere cocktail die je serveert in een verkeerd glas, behaal je nooit het gewenste wow-effect. Zie het serveren van cocktails als het vertellen van een verhaal waarbij ‘opposites attract’ niet opgaat. Een elegante, verfrissende cocktail maakt geen goede sier in een dik en breed glas. Even goed is een stevige whisky-cocktail geen goede match met een fijn en dun martini-glas. Een glas dat bij de voet wordt vastgehouden tijdens het drinken heeft minder ijs nodig, dan een glas dat door handen wordt opgewarmd. Denk voor het serveren ook goed na over hoe je de cocktail gaan decoreren. Een zuurtje, bittertje, een kruidige of een zoete finishing touch? Het kan allemaal, zolang het maar bij de cocktail past en er een lekker smaakje aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een sinaasappelschil, maar het kan zelfs zo gek als een rode peper of zelfs gebrande rozemarijn.

 

Cocktail recepten of uit de losse pols?

Ga je voor cocktail recepten of mix je uit de losse pols? Dat laatste is meestal geen goed idee wanneer je net begint met het shaken van cocktails. Naast de basics voor een goede cocktail als temperatuur, keuze voor het glas, kwalitatieve ingrediënten en de juiste bereidingswijze, speelt ook balans een grote rol. Een beetje te weinig van dit, of een beetje te scheutig met dat… Het kan het hele effect van een perfecte cocktail onderuit halen. Ervaren barkeepers of geoefende thuis-shakers staat niets in de weg om een lekkere cocktail op gevoel te maken als je het gevoel hebt voor free-pouren. Voor professionele bartenders is het bereiden van een goede tailor made cocktail, afgestemd op de smaak van de gast, zelfs een belangrijke kwaliteit.

Wie is de gast?

 

Dat cocktails naast een ruim aanbod aan evergreens ook trendgevoelig zijn, zal de ware cocktailliefhebber niet ontgaan. Ineens bestelde ‘iedereen’ een Mojito. En ben je net gewend aan mixdrankjes op basis van gin, zijn de jaren 90 cocktails weer terug van weggeweest.  Wat een lekkere cocktail is of niet, is echter nog altijd een kwestie van smaak. Wanneer je een feestje geeft en cocktails wilt serveren, kun je gaan voor trendy cocktails, creatieve cocktails, klassiekers of kiezen voor cocktails in een stijl of kleur die past bij het feestthema. Vergeet daarbij niet om rekening te houden met de smaak van de gast. Een elegante, maar stevige Manhattan of een pittige Espresso Martini kan hip staan op je cocktailkaart, bij wie nog moet autorijden of zwanger, vallen frisse mocktails beter in de smaak.

Hoeveel cocktails heeft een cocktailkaart?

 

Hier zijn geen regels voor. Wanneer je veel gasten van een lekkere cocktail wilt voorzien en keus wilt bieden, kun je uitpakken met wel 20 cocktails of meer. Een cocktailkaart met keus uit drie of vier lekkere cocktails kan natuurlijk ook. Wanneer je de Huissommelier mobiele cocktailbar huurt, hanteren we een instapkaart van 4-7 cocktails. Je hebt uiteraard vrije keus, maar we adviseren je ook graag. Onze cocktailkaart is naar wens uit te breiden tot wel 24 verschillende mixdrankjes, met of zonder alcohol.

Het huissommelier recept voor een lekkere cocktail

 

Nu je meer weet waar het bij cocktails, en vooral lekkere cocktails om draait, zetten we de punten graag nog een keer voor je op een rijtje:

  • Een goede basis is alles: werk met een goede kwaliteit gedistilleerd, met verse sappen en goede siropen.
  • Bij de bereiding van cocktails ga je op zoek naar de juiste balans. Het vraagt oefening en kennis over smaakcomposities en verhoudingen om uit de losse pols een goede cocktail te maken. Durf je dit nog niet aan? Geen punt! Van alle klassieke cocktails zijn recepten te vinden.
  • Werk met het juiste gereedschap. Een goede cocktailshaker, een jigger (maatje), strainer (zeefje) en een lepel heb je minimaal nodig. Schenk je cocktail in een bijpassend glas.
  • Decoratieve toevoegingen als zoetjes, zuurtjes en bittertjes moeten de cocktail compleet maken.

Wil het maken van lekkere, passende cocktails toch liever overlaten aan een professionele bartender? De Huissommelier komt graag bij je thuis of op welke locatie dan ook, om met een mobiele cocktailbar je feest compleet te maken.