Als je dol bent op een meer smokey cocktail dan moet je eens aan de slag gaan met mezcal! Mezcal is een Mexicaans destillaat van de agaveplant. Een ander bekend destillaat van de agaveplant is tequila. Het grote verschil tussen tequila en mezcal is dat voor tequila de agave wordt gekookt terwijl voor mezcal de agave wordt gerookt. Hierdoor krijg je dus die typerende rokerige smaak met een mooi zoetje als je mezcal drinkt. Overigens is het ook nog eens zo dat voor mezcal in principe iedere agaveplant gebruikt mag worden, terwijl het voor tequila altijd de Blauwe Weber agaveplant moet zijn. De recepten voor mezcal cocktails serveren wij ook met enige regelmaat met onze mobiele cocktailbar.

Hoe drink je mezcal?

Veel mensen drinken mezcal of tequila altijd als een shot met bijvoorbeeld een schijfje limoen en zout. Dat is erg zonde want goede mezcal heeft een intense diepte waar het niet altijd onder hoeft te doen voor een ander destillaat zoals bourbon. In Oaxaca in Mexico kun genieten van veel soorten mezcal met een prachtige smaakdiepte en rokerigheid samen met een glaasje water. Vaak serveren zij er dan ook snacks bij of samen met sal de gusano, wat feitelijk een soort wormenzout is. Wij maken dan ook graag cocktails met mezcal doordat je hier een mooie smaakdiepte krijgt in je cocktail.

Waarmee kun je mezcal mixen voor mezcal cocktails?

Mezcal is een mooi drankje om te mixen in een mezcal cocktail. Je kunt er veel kanten mee opgaan zoals je zou mixen met tequila, maar dan wel met een smokey randje. Een van de meest bekende cocktails met mezcal is de mezcalita: een variatie op de classic margarita met tequila. In principe kun je mezcal ook mixen met bijvoorbeeld droge ingrediënten om een variatie te maken met rode vermouth of campari. Ook kun je natuurlijk mixen met bijvoorbeeld triple sec of andere intens kruidige likeuren. Als het gaat om fruit dan neig je sneller met mezcal cocktails naar grapefruit, limoen, citroen en kruiden zoals basilicum en rozemarijn. En nu dan de recepten voor een aantal leuke recepten voor mezcal cocktails!

Mezcal cocktails recepten:

Mezcalita

45ml mezcal, 22,5ml triple sec, 22,5 limoensap, 5ml suikersiroop of agavesiroop, 2 druppels saline solution

Samen shaken met ijs in een shaker

Call mexico

60ml fino sherry, 20ml mezcal, 10ml limoensap, 10ml agavesiroop

Shake alle ingrediënten in een shaker met ijs

Gun metal blue cocktail

45ml mezcal, 15ml blue curacao, 22.5ml limoensap, 7.5ml perziklikeur, 10ml kaneelsiroop

Shake alles met ijs in een shaker.

Rising sun

45ml mezcal, 15ml maraschino, 22.5ml grapefruitsap, 15ml limoensap, 2 druppels saline solution

Shake alle ingrediënten in een shaker met ijs.

Another sunken boat

45ml mezcal, 22.5ml vermouth (rood), 15ml cherry brandy, 1 barlepel absinth

Stir alle ingrediënten met ijs.

Variatie op last word

30ml mezcal, 30ml groene chartreuse, 30ml marasquino likeur

Samen shaken met ijs