Met enige regelmaat laten wij flessen wijn achter na het diner. Ze zijn geopend tijdens private dining, maar is niet helemaal leeggeschonken. Een veel gestelde vraag die wij dan ook krijgen is hoe lang je een fles wijn in de koelkast kunnen laten staan. Om die reden hebben wij een blog geschreven met het antwoord op de vraag hoe lang je een geopende fles wijn kunt bewaren!

Hoe lang geopende witte wijn bewaren?

Voor witte wijn kun je ervan uit gaan dat de wijn ruim vijf dagen goed blijft. Je merkt al weer wat verschil in de geopende witte wijn. Aroma’s worden iets zwakker en het kan iets minder fris smaken. Nadat de witte wijn geopend blijft na vijf dagen merk je al snel dat die zuur is. Dit betekent niet dat je het gelijk in de gootsteen hoeft te gieten. Je kunt het namelijk nog wel gebruiken om mee te koken!

Hoe lang geopende rode wijn bewaren?

Rode wijn is net anders als het gaat om bewaarpotentieel. Een geopende fles rode wijn blijft langer goed als er meer zuren en tannines in zitten. Bij de meeste rode wijnen kun je er wel vanuit gaan dat de rode wijn na een dag of twee in kwaliteit achteruit gaat. Ikzelf heb al met enige regelmaat meegemaakt dat de wijn juist beter gaat smaken na een dag. Bijvoorbeeld bij shiraz met hele hoge tannines. Blijf daarom elke dag proeven, want in een enkel geval wordt de wijn lekkerder! Nog een tip: bewaar de wijn op een koele en donkere plek. Is de wijn niet meer goed? Rode wijn kun je altijd gebruiken om mee te koken.

Rosé bewaren

Wil je rosé bewaren? In principe is rosé net zo lang houdbaar als witte wijn. Probeer de wijn dus zo snel mogelijk op te drinken.

Hoelang geopende mousserende wijn bewaren?

In de regel moet je mousserende wijn zo snel mogelijk opmaken. Het koolzuur verdwijnt in veel gevallen snel en ook verliest het snel zijn smaak.

Hoelang versterkte wijnen bewaren?

Versterkte wijnen zoals vermouth, port en sherry zijn langer houdbaar door het hogere alcoholgehalte. In de regel kun je dit soort wijnen ruim een maand bewaren voordat het in kwaliteit achteruit gaat!

Wat gebeurt er met een geopende fles wijn?

Een geopende fles wijn gaat zoals je ziet al snel achteruit. Dit komt door het oxidatieproces. Dit proces zorgt ervoor dat de wijn in aanraking komt met zuurstof. Hierdoor wordt de wijn zuur en wordt het zelfs azijnachtig. Dit proces kun je wel vertraging door een vacuümpomp te gebruiken en een andere tip is om de wijn gekoeld te bewaren. Rode wijn bewaar je juist het beste koel en donker in bijvoorbeeld een kast.