Whiskey is een van de basisdestillaten die je altijd in huis moet hebben als je cocktails gaat maken. De basisdestillaten kun je dan ook onderverdelen in de volgende categorieën:
- Whiskeycocktails
- Rumcocktails
- Gincocktails
- Cognaccocktails
- Tequilacocktails
- Mezcalcocktails
Natuurlijk zijn er nog veel meer cocktaildestillaten, maar dit is de basis. Voor de eerste blogs met onze cocktailrecepten proberen we nieuwe cocktails te leren maken. In dit geval beginnen we dan ook met whiskey-cocktails. De cocktails met whiskey hebben wij voor je uitgeschreven en bestaan uit een aantal klassiekers die je altijd moet kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de whiskeycocktail de old fashioned of de Manhattan. Vanaf daar kun je leren variëren met het maken van whiskeycocktails.
Whiskey cocktails met onze mobiele cocktailbar
Natuurlijk zijn wij zelf ook groot fan van whiskeycocktails. Bourbon, Rye of Scotch wij weten er wel raad mee. De Whiskey-cocktails hieronder kun je maken met verschillende destillaten. De whiskey kun je dus aanpassen naar je eigen smaak, zodat je ook echt je eigen whiskey cocktails creëert! De cocktails hieronder zijn een greep van whiskey cocktails die wij regelmatig serveren als wij onderweg zijn met onze mobiele cocktailbar tijdens een cocktailcatering.
De whiskey cocktail recepten
Manhattan cocktail
De Manhattan is supereenvoudig om te maken en zeer geliefd door whiskey-liefhebbers. De cocktail is een stirred cocktail uit New York.
- 30ml Martini rosso
- 60ml Whiskey, Bourbon of Rye
- 3 dashes Angostura Bitters
Schenk de bourbon in een glas en voeg de martini toe. Stir de cocktail met ijs en schenk dit over in een voorgekoeld martiniglas. Top ten slotte de cocktail af met Angostura.
Improved whiskey-cocktail
De Improved Whiskey cocktail is een variatie op de Old Fashioned. De cocktail op basis van whiskey is niet alleen erg smaakvol, vindt dat die beter is dan de rest en het eigenlijk ook is.
- 3 dashes Peychauds bitters
- 1 barlepel absinth
- 15ml Marasquin
- 60ml bourbon of Rye whiskey
Doe alle ingrediënten in een glas en stir dit voor 12 seconden met ijs. Garneer met een sinaasappelschil.
Mint julep
Als je een voorkeur hebt voor whiskey, maar toch zin hebt in een mojito dan is dit jouw go-to cocktail! De cocktail is tijdloos en eenvoudig om te maken.
- 4 takjes munt
- 2 suikerklontjes
- 70ml whiskey zoals bourbon
Doe de suikerklontjes in een glas samen met de munttakjes. Muddle de suikerklont, totdat die kapot is en de aroma’s van de munt vrijkomt. Top dit af met gecrusht ijs en voeg vervolgens de bourbon toe. Roer nogmaals door en garneer met extra munt.
Bourbon butter
Onze favoriete cocktail die wij serveren met onze huurbare mobiele cocktailbar. En zo maak je de cocktail.
- 45ml Bourbon
- 4 dashes angostura bitters
- 15ml maple sirup
- 15ml citroensap
- 10ml vanillesiroop
- 10ml chaisiroop
Doe alle ingrediënten in een shaker en shake met ijs. Shake tot de cocktail koud is. Serveer de cocktail in een whiskeyglas met ijs.
Old fashioned
De old fashioned mag niet ontbreken als je bartender bent! De old fashioned is niet alleen onder bartenders erg geliefd, maar door een erg goed publiek. Dit recept voor old fashioned geeft je de basis om veel variaties op deze klassieker te maken!
- 60ml bourbon of rye whiskey
- 1 rietsuikerklontje
- 3 dashes Angostura bitters
- 2 ijsblokjes
- 1 sinaasappelschil voor garnering
- 1 klein scheutje sparood
Doe het suikerklontje in een glas en voeg een scheutje sparood toe. Dit helpt om het suikerklontje sneller te breken met je muddler. Muddle totdat het suikerklontje is opgelost. Voeg vervolgens angostura bitters en de whiskey toe. Stir de cocktail met ijs, tot de gewenste temperatuur. Garneer met de sinaasappelschil