Een wijnproeverij is supergezellig en de perfecte mogelijkheid om nieuwe wijnen te leren kennen. Vanuit de Huissommelier hebben wij natuurlijk al verschillende wijn-, en whiskeyproeverijen gegeven en geven je graag een aantal tips hoe, eventueel samen met ons, een wijnproeverij kunt organiseren!

Kies een thema voor de wijnproeverij

Om te zorgen voor consistentie is het belangrijk om een specifiek thema te kiezen voor een wijnproeverij. Dit zorgt namelijk voor houvast voor iedere deelnemer van de wijnproeverij om te weten wat hen te wachten staat. Er zijn feitelijk verschillende manieren hoe je de wijnen kunt uitkiezen voor een wijnproeverij. Een aantal ideeën hebben wij voor je hieronder staan en is geschikt voor zowel beginnende als de meer ervaren wijnproevers.

  • Per wijnland
  • Per seizoen
  • Enkel een specifieke soort wijn zoals mousserend, rood of oude wijnen
  • Een verticale wijnproeverij. Een wijnhuis met dezelfde wijn maar dan met meerdere jaargangen die je achter elkaar proeft
  • Wijnen vergelijken, bijvoorbeeld per regio, wijnhuis of zelfs oude versus nieuwe wijnwereld
  • In combinatie met wijn-spijs

Een persoonlijke favoriet van onze wijnproeverijen is het blind proeven van wijnen. Dit is erg uitdagend en leuk voor de gevorderde wijnproever. Wij kiezen de wijnen voor je uit en wij gaan je verrassen!

Kies de wijnen

Nu je het thema hebt gekozen voor de wijnproeverij is het nu tijd om de wijnen te kiezen. Als wij een wijnproeverij geven is het de kunst om de wijnen op te bouwen. Dit betekent dat je alcoholpromilage en complexiteit van de wijnen op gaat bouwen en dat je later exclusievere wijnen serveert. Op die manier worden de wijnen steeds lekkerder en dus ook leuker om te proeven!

Feitelijk moeten wijnen voor een wijnproeverij in een bepaalde volgorde als dit worden geserveerd:

  • Wit naar rood
  • Jong naar oud
  • Koud naar warm
  • Licht naar zwaar

Kies goed passende hapjes

Een wijnproeverij duurt in de regel twee tot drie uur. Dit betekent dus dat er ook wat leuke hapjes bij horen. Kies dan wel passende hapjes. Sommige combinaties zoals overheersende smaken als sinaasappel en munt kun je beter overslaan. Ook zeer sterke kazen komen niet ten goede voor de wijnen bij een wijnproeverij. Kies dus lichte hapjes zoals een charcuterie wat brood en een lekker licht kaasplankje.

Gezellig gezelschap voor een wijnproeverij

Het gezelschap is bepalend voor het succes van een wijnproeverij. Als je van te voren weet dat mensen wijn proeven niet leuk vinden kun je beter niet kiezen voor dure/ exclusieve wijnen. Kies ook mensen die enthousiast zijn over wijn en het idee hebben dat ze het leuk vinden om te doen.

Beoordeel de wijnen met je groep

Het leukste is om samen de wijnen te beoordelen. Dit kun je doen aan de hand van formulieren, maar ook door samen met elkaar te bespreken wat je proeft. Als een wijn bevalt kun je deze ook online opnieuw bestellen of een foto van het etiket maken!

Wijnproeverijen met De Huissommelier

Met ruime ervaring in het wijn proeven en een bijbehorende passie komen wij graag bij jou thuis langs om wijnen te proeven. Wij nemen alles voor je mee zoals wijnglazen, hapjes, spuugbakjes en bovenal een berg met kennis mee om jouw gezelschap te leren proeven en om leuke feitjes te geven over wijn.

Boek nu jouw wijnproeverij