Hoe herken je een goede wijn?

De wijnwereld is groot, en de keuze is reuze… Maar niet altijd. Hoe weet je of je een goede wijn kiest voor je diner?

We kennen het allemaal. Je staat in de wijnwinkel of voor het schap in de supermarkt, omringd door flessen die allemaal beweren dé perfecte keuze te zijn. Maar hoe kies je nou écht een goede wijn? Geen zorgen: met een beetje basiskennis kies je een goed fles, alsof je een  huissommelier bent. Hoe herken je een goede wijn die niet alleen bij je diner, maar ook bij je smaak past? Het is minder lastig dan je misschien denkt.

Bij de Huissommelier maken we er graag een sport van om op wijnreis te gaan. Een paar maal per jaar trekken we dieper de wijnwereld in om bij minder voor de hand liggende wijnhuizen parels te scoren.  Wie bij ons een private dining boekt, kan dan ook maar zo extra verrast worden met een wijn die je misschien niet kent, maar wel bijblijft.

Leuk en aardig, maar hoe herken je een goede wijn wanneer je zelf aan het inkopen slaat? Of nog erger: verwacht wordt iets zinnigs te zeggen over het slokje dat je mag voorproeven. Met deze tips zet je jezelf – zonder pokerface en een knoop in je maag- neer als beginnend wijnkenner.

Wat zegt het etiket  (trap niet in mooie plaatjes)

Je zou denken dat een chique etiket met sierlijke letters en een romantisch landschap wel voor kwaliteit staat, toch? Nope. Marketing is een krachtig iets, maar gelukkig staat er op elk etiket ook verplichte informatie die je écht verder helpt.

Hoe herken je een goede wijn dan aan het etiket? Let op aanduidingen zoals “DOCG” of “AOP”. Dit betekent dat de wijn aan kwaliteitsregels voldoet. Meer zekerheid, minder gokwerk. De herkomst zeg ook iets. Een wijn uit een warm land, zoals Spanje of Zuid-Afrika, is vaak voller en rijper. Koelere regio’s, zoals Duitsland of Nieuw-Zeeland, produceren meestal frisse en lichtere wijnen. Een hoger alcoholpercentage betekent vaak een vollere wijn. Perfect voor stevige maaltijden met uitzonderingen van vollere wijnen zoals dessertwijnen, port en sherry. En natuurlijk speur je even naar het druivenras dat op het etiket vermeld staan. Elke druivensoort heeft z’n eigen smaakprofiel.

Hoe smaakt die druif?

Het gaat hier te ver om diep in de druiven te duiken, maar we kunnen kort wel even iets zeggen over de meest bekende druivensoorten en hun smaakprofielen. Chardonnay heeft een fris, fruitig smaakprofiel (denk aan groene appel) en is vaak een beetje romig of boterachtig, vooral als de wijn in eiken vaten heeft gerijpt.

Sauvignon Blanc biedt de frisse smaken van citrus, gras en soms tropisch fruit. Vaak proef je ook wat kruidige tonen. Merlot is geschikt als je op zoek bent naar fruitig met tonen van pruimen, bessen met op de achtergrond een vleugje chocolade. Een andere bekende: cabernet Sauvignon biedt een volle, rijke smaak met stevige tannines en aroma’s van zwarte bessen, kruiden en een beetje hout.

Meerdere druivensoorten in een wijn

Een blend van druiven (meerdere druivensoorten in één wijn) is helemaal niet slecht! Vaak geeft het een meer complexe smaak en balans, omdat verschillende druiven elkaar aanvullen. Bijvoorbeeld, een Bordeaux-blend van Merlot en Cabernet Sauvignon combineert de zachte, fruitige Merlot met de krachtige structuur van de Cabernet. Het resultaat? Een wijn die lekker in balans is!

Wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (zoals Rioja of Chianti Classico) geven je vaak een betere verwachting over de wijn dan die met een vage, generieke aanduiding zoals ‘landwijn’.

Voorproeven: het moment suprême

In een restaurant is het je grote kans: je mag proeven. Maar eerlijk, wie voelt zich niet een beetje opgelaten? Wat wordt er van je verwacht? Gelukkig is het simpeler dan je denkt. Wat je doet is: kijken, ruiken en proeven. Met de volgende basics kom je al een eind:

Houd het glas tegen het licht. Een goede wijn is helder, zonder troebele deeltjes (tenzij het een natuurlijke of oudere wijn is – maar dat is een ander verhaal). Jonge rode wijnen zijn vaak paarsrood, terwijl oudere exemplaren dieper en bruinrood zijn. Rode wijnen die op hout gelegen hebben, hebben vaak een rood-bruine bovenrand regen het glas. Mag je een witte win proeven, dan zegt een frisgroen of lichtgele kleur dat er een jonge wijn is geschonken, Een oudere wijn is meer goudachtig.

Om de wijn te ruiken draai je het glas lichtjes rond en neem je de geur op. Een goede wijn heeft een aantrekkelijke, complexe geur. Denk aan bloemen, fruit, kruiden, of zelfs chocolade.

Bij het proeven kun je letten op een mooie balans.  Een goede wijn herken je mede aan een fijne balans: geen enkele smaak (zoet, zuur, bitter) steekt te veel de kop op. Voelt de wijn zacht en harmonieus in je mond? Dan zit je goed. En de nasmaak – de zogenaamde afdronk – vertelt je de rest. Blijft de smaak lang hangen? Dan heb je een topper te pakken.

Wijn combineren met eten – zo simpel is het

De juiste wijn tilt je gerecht naar een hoger niveau. Het geheim? Zoek naar balans en harmonie.

Bij lichte gerechten (zoals vis of salade) ben je zeker met een frisse, droge witte wijnen, zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. Bij stevige gerechten (zoals rood vlees of stoofschotels) kun je voor een meer volle rode wijn kiezen, zoals een Malbec of Syrah. Bij pittige gerechten pas een licht zoetje van bijvoorbeeld Riesling om de hitte wat te verzachten.

Heb je nog steeds geen  idee wat je moet kiezen? Een mousserende wijn of een rosé is vaak een veilige alleskunner.

Een goede wijn herkennen zonder proefstress

Je hoeft echt geen wijnexpert te zijn om een goede wijn te waarderen. Wanneer je een lekker wijn hebt geproefd, maak dan eens een notitie (of fotografeer het etiket).  Schrijf op welke smaken je herkent (fruitig, kruidig, vol) zodat je de volgende keer een soortgelijke wijn weet te herkennen.

En de allerlekkerste wijn? Dat is de wijn die jij lekker vindt, ongeacht wat de kenners zeggen. Wijn gaat uiteindelijk om plezier en gezelligheid, niet om perfectie. Dus schenk je glas vol, proost op een heerlijke avond, en wees trots op je nieuwe wijnkennis. Cheers!